Szennyvízkezelés – A sűrített levegő lehetővé teszi a víz buborékolását

 

A szennyvízkezelés mechanikai és biológiai tisztázással történik. Előzetesen elvégzett mechanikai tisztítás esetén szilárd vagy enyhén feloldott szuszpendált komponenseket távolítanak el a szennyvízből. A későbbiekben elvégzett biológiai tisztázás a tisztítandó folyadék mikroorganizmusait használja a tisztítandó víz mechanikai úton eltávolított szennyező anyagainak eltávolítása céljából. Mindkét oldalsó fúvókát mindkét módszerben alkalmazzák.

Hogyan működik:

Az oldalsó csatorna kompresszor fúj levegőt a tisztítóba. Ebből a célból szellőzők csatlakoznak a medencepadlóhoz, amelyek az oldalsó csatorna ventilátorához vannak csatlakoztatva. Az oldalsó csatornaventilátor lenyomja a levegőt a diffúzorba. Ennek eredményeképpen kisméretű légbuborékok jelennek meg a kimenetekből, és felszínre kerülnek. Két célt sikerült elérni.

Először is:

A légbuborékok felszivárgódnak a felszínre vagy felfelé. Ennek eredményeképpen a medence mélységéből származó víz folyamatosan a felület felé fordul. Ezenkívül a felszíni víz eltolódik a felületen, és a mélységbe kerül. Mivel a víz felszíne a legtöbb oxigén felszívódik a levegőben, oxigénben gazdag víz jut a mélységbe, és oxigénhiányos víz képes felvenni az oxigént a felületen.

Miért szükséges ez?

A mikroorganizmusoknak szükségük van a biológiai tisztázásra, ezért a szennyvíz szennyező anyagainak bomlása szükségszerűen oxigén. Minél magasabb a víz oxigéntartalma, annál gyorsabban és hatékonyabban lesz a mikroorganizmusok szennyeződéseket bontani. Tehát a tisztító tartály levegőztetésének második céljához jutunk.

második:

A levegő beáramlása az ülepítő medencébe és a levegőbe, amely számos apró légbuborékba áramlik, nagy területet hoznak létre, ami a vízfelülethez hasonló víz és levegő határát jelenti. Ezen a határon, mint a medence vízfelületén, az oxigén feloldódik a vízben. A szennyvíz oxigénben gazdagabb lesz. Ez az intézkedés az oxigént is oldja a vízben, a víz oxigéntartalma növekszik, és a mikroorganizmusok a szennyező anyagokat a vízben gyorsabban bomlanak.

Működés:

Ahogy az olvasó elismeri az elv vázlatát, az oldalsó csatorna kompresszora a kiáramló levegőt a kifolyóblokkokra tolja. Technológiailag a levegő sok apró vesékre oszlik, amelyek felfelé áramlanak. Minél kisebb a buborék, annál több vizet préselnek a vízbe, annál több oxigént oldunk fel a vízben egységnyi idő alatt. A légbuborékok mechanikus felfelé irányuló mozgása a medence keringéséhez vezet és a tartalom egyenletes eloszlását eredményezi. Most meg lehet mérni a tisztítómedence oxigéntartalmát, és ezt az információt feldolgozhatja egy szabályozó, amely az oldalsó csatornavezérlőt vezérli.