Veröffentlicht am Schreib einen Kommentar

Geluiddichte afzuigkappen in praktisch gebruik

SKVTechnik rapporteert over gebruikerservaring bij het gebruik van geluiddichte afzuigkappen voor zijkanaalblazers. SKVTechnik is sinds 2012 een online verkoper van zijkanaalcompressoren. Sinds 2016 biedt de dealer ook geluiddichte afzuigkappen aan die de zijkanaalventilatoren aanvullen die worden aangeboden door een belangrijk onderdeel van de productportfolio.

Zijkanaalventilatoren hebben inherent geïntegreerde geluiddempers in de bestaande inlaat- en uitlaatleidingen. Deze dienen om de geluidsemissie van de zijkanaalblazers te verminderen tot een niveau dat draagbaar is voor gebruik in de buurt van werkplekken in industriële en commerciële gebouwen. Het volume aan zijkanaalblazers van de SKVTechnik is anders. De kleine 0.2kW-machines zijn 50 dB (A). Grotere zijkanaalblazers in de 25kW-klasse zijn ongeveer 80 db (A). Dit kan hinderlijk zijn, vooral in de buurt van de werk- of kantoorruimte. SKVTechnik biedt twee soorten ruisonderdrukking. Dit zijn enerzijds extra dempers voor zijkanaalventilatoren en anderzijds de geluiddichte afzuigkappen.

Eerst een paar woorden over de extra geluiddempers.
Extra geluiddempers voor zijkanaalventilatoren worden rechtstreeks op de machine op het aanzuigkanaal of op het ventilatorkanaal van de zijkanaalventilator gemonteerd. Afhankelijk van of de zijkanaalcompressor een druktoepassing of een zuigtoepassing is, wordt de extra geluiddemper op het inlaatkanaal gemonteerd tijdens het uitoefenen van druk, en wordt de extra geluiddemper op het uitlaatkanaal gemonteerd tijdens zuigtoepassing. Extra geluiddempers verminderen het geluid van de zijkanaalventilator met ongeveer 5-7 procent. Ze zien er in de vorm van een buis uit en zijn zo mogelijk geïntegreerd in het leiding- of buissysteem in de buurt van de zijkanaalcompressor.

Nu volgt een beschrijving van de geluiddichte kappen.
Geluiddichte kappen voor zijkanaalventilatoren verminderen het uitgezonden geluid met ongeveer 7 tot 12 procent. Dit toont de kwaliteit van geluiddichte afzuigkappen. De prijs voor geluiddichte afzuigkappen voor zijkanaalventilatoren is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de afzuigkappen.

Akoestische kappen moeten altijd overeenkomen met de klasse van de zijkanaalventilator. Het is belangrijk dat de proceswarmte gegenereerd door de zijkanaalcompressor in voldoende mate wordt gedissipeerd. Het is daarom niet alleen voor klanten belangrijk dat de beschikbare zijkanaalventilator in de kap past, maar ook dat de warmte die wordt gegenereerd door de zijkanaalventilator ook uit de kap wordt verwijderd. SKVTechnik biedt combinaties van zijkanaalventilatoren en geluiddichte kappen, die exact op elkaar zijn afgestemd en die in systemen met de kleinst mogelijke afmetingen kunnen worden geplaatst. Helaas zijn de wachttijden voor geluiddichte afzuigkappen met 3 tot 4 weken aanzienlijk. Geluiddichte kappen zijn niet op voorraad, maar worden op aanvraag gemaakt. Dit heeft voor klanten echter het voordeel dat geluiddichte afzuigkappen altijd zijn aangepast aan de nieuwste versie van zijkanaalventilatoren.

Door de verschillende versies van zijkanaalventilatoren van SKVTechnik zijn er ook verschillende soorten geluiddichte afzuigkappen. Het ontwerp van de in- of uitlaatpijpen van zijkanaalblazers verschilt bijvoorbeeld soms aanzienlijk. Dit betreft de positie of richting van de pijpen. Bovendien houden geluiddichte afzuigkappen rekening met de verschillende warmteafgiftewaarden van zijkanaalventilatoren. Er zijn geluiddichte kappen met afzonderlijke ventilatoren voor warmteafvoer en zorgen voor ventilatie in de geluiddichte kap. Geluiddichte kappen zijn uiteraard beschermd tegen brand en zijn meestal voorzien van een metalen buitenlaag, waardoor ze binnen bepaalde grenzen bestand zijn tegen weersomstandigheden. Geluiddichte kappen zijn over het algemeen niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Klanten vragen de productconsulenten van SKVTechnik om dergelijke toepassingen.

Geluidsisolatie voor zijkanaalblazers heeft binnenbevestigingen voor de machines. Deze rails kunnen op de zijkanaalventilator van andere fabrikanten worden gemonteerd. In principe raadt SKVTechnik altijd aan altijd de geluidsomkasting te kopen in combinatie met de zijkanaalventilator. Afwijkend hiervan kunnen klanten echter naast de bestaande zijkanaalcompressoren ook de geluiddempende kappen kopen. Exacte afmetingen voor de beschikbare ruimte zijn te vinden in de productbeschrijvingen van de geluiddichte kappen van SKVTechnik. De ervaring heeft echter geleerd dat kleine aanpassingen aan de oude zijkanaalblazers altijd nodig zijn.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.